Ak kaz ayağı, Ak pazı, Sirken (Chenopodium album)
Familyası: Chenopodiaceae
İngilizce: Lamb's quarters
Çevre İstekleri; Ağır olmayan, nemli, azotça ve humusça
zengin tınlı, tınlı-kumlu toprakları sever. Topraktan bol miktarda bitki besin
maddesi çeker, özellikle bahçelerde çok görülür. Tüm dünyaya yayılmış olup,
Çukurova’da pamuk, buğday ve bahçe kültürlerinde tespit edilmiştir.

Diğer Özellikleri; Genellikle toprağın üst kısımlarındaki (0,5-3
cm) çimlenirsede, kuru ve hafif topraklarda bu derinlik 8 cm’ye kadar
ulaşabilir, bunlar 30 yıl kadar çimlenmeden toprakta kalabilirler, optimum
çimlenme sıcaklığı 15-25°C’dir (min. 5°C, max. 35-40°C). Ak kazayağının birçok
varyeteleri ve biotipleri bulunup, bunların yetiştikleri yere göre yaprak
şekilleri farklı olabilir. Dünyanın önemli yabancı otlarından olup, bazı
bölgelerde sebze olarak, yada ekmek yapımında kullanılmaktadır (Uygur ve
ark.,1986).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder