BUĞDAY SÜRME HASTALIKLARI (Adi Sürme [Tilletia caries (DC.) Tul., T. foetida (Wallr.)Liro.] Cüce Sürme (T. contraversa Kühn.)
BUĞDAY SÜRME HASTALIKLARI (Adi Sürme [Tilletia caries (DC.) Tul., T. foetida (Wallr.)Liro.] Cüce Sürme (T. contraversa Kühn.)
1. TANIMI VE YAŞAYIŞI
Sürme,
Ülkemizde kör, karadoğu, karamuk gibi isimlerle de anılan bir başak
hastalığıdır.
Adi Sürme
hastalığını iki etmen oluşturur. Bunlardan biri Tilletia foetida(=leavis),
diğeri ise Tilletia caries’dir. Cüce
sürme hastalığını ise T.contraversa oluşturmak-
tadır.
Bu türlerin
hastalık belirtileri, biyolojileri ve mücadelesi birbirlerine benzemekte,
ayrımları ise sporların (klamidospor) mikroskopta incelenmesi ile
yapılmaktadır. T.foetida’nın sporları
oval, düz ve kenarları kalın zarlıdır. T.caries’in
sporları ise yuvarlak veya ovala yakın, üzeri bal peteği gibi desenli,
kenarları düzgün dişlidir. T.contraversa’nın
sporları ise daha çok T.caries’in
sporlarına benzemekte, fakat etrafı narin bir zar ile kaplıdır.
Bu türlerin,
dünyada olduğu gibi Türkiye’de de buğday çeşitlerini hastalandırma gücü
birbirinden farklı olan ırkları mevcuttur.
Buğday
sürmesi enfeksiyonlarında ilk kaynak kör adı verilen hastalıklı tanelerdir.
Hasat ve harman sırasında ezilen bu kör tanelerden çıkan sporlar sağlam
tanelere ve toprağa bulaşır. Bulaşık tohumlar ekildiğinde, uygun koşullarda,
tohumla beraber, sporlarda çimlenir ve oluşturdukları hif ile, tohumu
koleoptilden enfekte eder. Böylece bitki bünyesine giren misel, onunla birlikte
sistemik olarak gelişir ve çiçek
devresinde başağa kadar ulaşır. Burada çoğalır ve tanenin içi Sürme sporları
ile dolar.
Tohum
üzerinde bulunan sporların enfeksiyonu yanında, toprağa karışanların da bitkiyi
hastalandırması mümkündür. Ancak, bu durum Ülkemiz için önemli görülmemektedir.
Sürme
sporlarının çimlenmesi için en uygun toprak nemi %23-30, enfeksiyon için ise
toprak sıcaklığı 5-10°C’dir. Sürme sporları topraktaki canlılıklarını 3-5 yıl
sürdürebilmektedir.
2. BELİRTİLERİ,
EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Hastalığa
yakalanmış buğday bitkileri, başaklar süt olum dönemine gelinceye kadar
sağlamlardan ayırt edilemezler. Tarlada hasta bitkiler, sağlamlara nazaran
biraz kısa boyludur ve daha uzun süre yeşil kalırlar. Cüce sürmede boy kısalığı
çok daha belirgindir. Hastalıklı başakların renkleri mavimtırak-yeşil olup
sağlamlara nazaran daha hafif olduklarından dik dururlar. Buğday çeşitlerinin
birçoğunda sürmeli başakların kavuzları açılarak kirli-gri renkte kör daneler görülür.
Bazı çeşitlerde ise, bu daneler dıştan hiç belli olmaz. Bu nedenle pratik
teşhis, kör danelerin parmaklar arasında ezilmesi ile olur. Parçalanan kör dane
içinden fungusun kahverengi-siyah klamidosporları çıkar. Bunlar da içerdikleri
“trimetil amin” maddesi nedeni ile balık kokusuna benzer koku yayarlar (Şekil 2).
Sürme hastalıkları dünyada ve ülkemizde buğday yetiştirilen her yere yayılmış olup, özellikle Cüce sürme Doğu Anadolu bölgesinde yaygın durumdadır. Sürekli olarak sertifikalı ve ilaçlı tohum kullanımıyla hastalık giderek azalmış ve halihazırda ekonomik anlamda zarar yapmamaktadır.
3. KONUKÇULARI
Sürme hastalığı etmenlerinin asıl konukçusu buğday (Triticum spp.) türleridir. Bunların dışında çavdar ve birçok yabani buğdaygil konukçuları arasındadır.
4. MÜCADELESİ
4.1. Kültürel Önlemler
─ Buğdayın ekim zamanı ile hastalık çıkışı arasında yakın bir ilişki vardır. Bu nedenle güzlük ekimler erken, yazlık ekimler ise mümkün olduğu kadar geç yapılmalıdır.
─ Sertifikalı ve ilaçlı tohum kullanılmalıdır.
4.2. Kimyasal Mücadele
Tohum ilaçlaması en etkin mücadele yöntemidir. Tohumun yetiştirildiği tarladaki hastalık oranı ve Sürme sporları ile bulaşıklılık derecesi ne olursa olsun, ilaçlanması gerekir. Çünkü tarlada çok az sürmeli dane bulunsa bile, harman sırasında sporlar sağlam tohumlara bulaşır. Bu nedenle, bir sürme sporunun uygun koşullarda bir bitkiyi hastalandırmaya yeterli olduğu dikkate alındığında, tohumluk mutlaka ilaçlanmalıdır.
4.2.1. İlaçlama zamanı
Tohumlar ekim öncesi, önerilen tohum ilaçlarından herhangi biri ile metoduna uygun olarak ilaçlanırlar.
4.2.2. Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları
Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.
4.2.3. Kullanılacak alet ve makineler
Tohumlar ilaçlama sistemi bulunan selektörlerde veya ilaçlama bidonlarında ilaçlanmalıdır.
4.2.4. İlaçlama tekniği
Bitki koruma ürünü, tohum miktarına göre önerilen dozda kullanılmalıdır. Aksi halde düşük dozda etkisizlik ortaya çıkmakta, yüksek doz ise bazen tohum çimlenmesine olumsuz etki yapabilmektedir. Mümkün olduğunca yeni ilaçlanmış tohum kullanılmalıdır. Artan ilaçlanmış tohum var ise uygun depolama koşullarında depolanması halinde bir sonraki yıl kullanılabilir.
5. UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Sürme hastalıklarında değerlendirme, sarı olum döneminden hasada kadar yapıla- bilir. Bu dönemde yapılan kontrollerde, hastalıklı başak oranı %1 veya daha az olduğunda uygulama başarılı kabul edili
Yorumlar
Yorum Gönder