Ana içeriğe atla

Antepfıstığı Göz Kurdu (Thaumetopae solitaria)

ANTEPFISTIĞI GÖZ KURDU
Thaumetopae solitaria

Antepfıstığı Gözkurdu
TANIMI:
Dişiler genel olarak boz, erkekler açık kahverengidir.Alt kanatlar beyaz olup üst kanatların üst kenarından alt kenarına ulaşan kahverengi zig-zag çizgiler vardır.Dişilerde kanat açıklığı 28-37.8 mm. erkeklerde 21-24.5 mm. dir.Yumurtaları altıgen şeklinde olup birbirine bitişik 6-8 sıralı dikdörtgen şeklindeki paketler halindedir. Önce kestane renginde olup sonra kurşuni dal rengine dönüşürler. Dişiler kestane renginde pulcuklarla , yumurta paketinin üstünü örterler. Pulcukları, kiremit gibi üst üste sıralayarak, salgıladıkları yapışkan bir madde ile paketlerin üstüne yapıştırırlar. Yeni çıkan larvalar 2.5-3 mm. uzunluğundadır. Üzerinde uzun, sık, beyaz ve siyah kıllar bulunur. Baş siyah, vücut  kurşuni-yeşil renktedir. Olgun larvanın kılları beyaz olup vücut rengi kımızımsı siyahtır. Boyları 20-30 mm. dir.

YAŞAYIŞI(BİYOLOJİSİ):
Zararlı, kış mevsimini yumurta halinde geçirir. Yumurtalar birbirine bitişik, 6-8 sıralı, dikdörtgen paketler halindedir.
İlkbaharda yumurtadan çıkan larvalar , topluca gözlere ve sürgünlere saldırırlar. Bunların beslenmeleri geceleyin olup, gündüzleri uygun yerlerde(ağaçların kök boğazı, kalın dalların kuytu yerleri … vs.) istirahat halinde geçirirler. Larva dönemi boyunca 5 gömlek değiştirirler ve bu süre 45-60 günde tamamlanır. Bu sürenin sonunda pupa olmak üzere toprağa iner ve 2-6 cm. derinlikte pupa olular (mayıs sonu haziran ortası). pupa süresi uzun olup eylül ayının ikinci yarısına kadar sürer. pupaadan çıkan erginler çiftleştikten sonra, dişiler yumurtalarını paketler halinde, orta kalınlıktaki dalların ve gövdenin güney istikametindeki düzgün yerlerine koyarlar. Bir yumurta paketinde ortalama 140 adet yumurta bulunur. Böylece bir yılda bir nesil verir.

KONUKÇULARI: Antepfıstığı
 ZARARI:
 Yeni çıkan tırtıllar, henüz oluşmakta olan sürgün, meyve ve yapraklara saldırırlar. İlk dönemdeki zara az olmakla birlikte, tırtıllar büyüdükçe zarar artar. Önceleri bir ağaçta daldan dala hareket ederken, daha sonraları ağaçtan ağaca hareket ederler. Yapraklarda damar aralarındaki etli dokuyu yer damarları bırakırlar. Bu nedenle gündüzleri tırtıllar görülmese bile, yapraklarda oluşturduğu bu tipik zararı ile hemen fark edilir. Bu şekilde tırtıllar tarafından tahrip edilmiş ağaçların yapraklanması ve sürgün vermesi iki ay kadar gecikir. Genelde gece beslenirler. Gündüz ağaçların dibinde otlar arasında topluca istirahat ederler. Hareketleri sırasında ip gibi dizilirler.

Antepfıstığı gözkurdu zararı
MÜCADELESİ:
Mekanik Mücadele:
Kışın yumurta paketleri ezilir. İlkbaharda larva grupları ezilerek yok edilir.

Kimyasal mücadele:
Bahçedeki ağaçların %50 sinde 2-3 yumurta paketi varsa mücadele gereklidir. Tomurcuklar patlamadan 20 gün öncesine kadar yumurtalara karşı Gaziantep bölgesinde kış ilaçlaması yapılır. Tomurcukların patlama döneminde birinci ve ikinci dönem tırtıllara karşı Nisan ayı başından sonuna kadar ilaçlama yapılır. Ege bölgesinde birinci ilaçlama, dişi antepfıstığı ağaçlarının tomurcukları fare kulağı devresinde iken(Nisanın ilk yarısı) tomurcuklarda küme halinde larvalar görülünce yapılır. Bundan 20-25 gün sonra ikinci bir ilaçlama yapılabilir.

Kaynak:http://agroziraat.com/antep-fistigi-hastalik-ve-zararlilari/antepfistigi-goz-kurdu/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAMUKTA YEŞİLKURT, Helicoverpa armigera

PAMUKTA YEŞİLKURT, Helicoverpa armigera  Zararları Hastalık Tanımı Yeşil kurt kelebeklerinin kanat açıklığı 31-35 mm'dir. Erkek kelebeklerin ön kanatları grimsi - yeşil, yeşilimsi devetüyü veya zeytin yeşili renktedir. Dişinin ön kanatları ise turuncu - kahverengi, kırmızımsı - kahverengi veya tuğla kırmızısı renktedir. Yeşil kurt kelebeklerinin ön kanatları üzerinde biri böbrek diğeri daire şeklinde iki leke bulunmaktadır. Yumurta kubbe şeklinde ve beyaz, soluk sarımsı yeşil renktedir. Üstten alta doğru meridyene benzeyen sırt şeklindeki çıkıntılar tüm yumurta yüzeyini kaplarlar. Yumurtalar açılmaya yakın koyulaşır ve yumurta üzerinde enine bir band oluşur. Yumurta çapı ortalama 0.49 mm dir. Larva yumurtadan ilk çıktığında şeffaf, soluk grimsi yeşil renktedir. Baş ise koyu siyahımsı kahverengi renktedir. Dönemler ilerledikçe vücut üzerinde uzunlamasına bant şeklinde, değişik renk ve lekeleri de değişir. Son dönem larva yeşil, kahverengi veya turuncu rengin değişik tonl...

ÇELTİK YANIKLIK HASTALIĞI (Pyricularia oryzae )

ÇELTİK YANIKLIK HASTALIĞI (Pyricularia oryzae ) Hastalık Belirtisi Hastalık; bitkinin yaprak, yakacık, kın, boğum, salkım, salkım boğumu ve tane kavuzlarında görülür. Genellikle yaprak lekeleri Temmuz ayından itibaren görülmeye başlar. Bu lekeler iğ veya baklava dilimi şeklinde, iki ucu sivri, ortası gri-bej veya saman sarısı renkte olup etrafı kahverengi bir hale ile çevrilidir. • Lekelerin şekli, sayısı, büyüklüğü çeltik çeşidinin duyarlılığına, etmen ırkının hastalandırma yeteneğine ve hastalık gelişimi için çevre koşullarının uygunluğuna bağlı olarak değişir. Başlangıçta ayrı ayrı ve küçük olan lekeler daha sonra büyüyüp birleşerek yaprağın tamamen kurumasına neden olabilirler. • Hastalıklı yakacık, iplikle sıkılmış gibi bir görünüm alır. Yakacıktaki leke, yaprak kınına doğru uzanabilir. Kın üzerindeki lekeler yaprak ayasındakilerden farklıdır. Belirli bir şekilleri yoktur, uzunlamasına gelişirler. • Sap üzerinde ise yağ lekesini andıran belirtiler oluşur ve bu...

MISIR KOÇANKURDU (Sesamia nonagrioides Lef., S. cretica Led.)

MISIR KOÇANKURDU ( Sesamia nonagrioides Lef., S. cretica Led.) Tanımı ve Yaşayışı • Mısır koçan kurdu kelebeklerinin kanat açıklığı 28-33 mm, vücut uzunluğu 14-17 mm’dir. • Ön kanatları genel olarak açık sütlü, kahverengimsi devetüyü veya sarımsı bej rengindedir. Arka kanatlar ise gümüşi beyaz veya ipeğimsi beyaz renktedir. Arka kanatlar dışa doğru hafif  koyulaşmaktadır. • Baş ve bacaklar toprak rengine kaçan pembe-sarı tonda tüylerle kaplıdır. Bazı bireylerde bu renkler kızılımsı kahverengiye kadar dönüşebilmektedir. • Yumurtalar alttan ve üstten içe doğru basık ve yassıdır. Dişiler yumurtalarını genellikle kümeler halinde bırakmaktadır. Yumurtalar ilk bırakıldıklarında açık krem renginde olup, daha sonra renk koyulaşır • Larvanın boyu ortalama 30-35 mm’dir. • Larvaların üst kısmı tipik pembe renkte ve tüysüzdür. • Kelebekler ilkbaharda, mart sonundan itibaren görülmeye başlarlar. • Bir dişi bir kaç kez olmak üzere 200–350 yumurta bırakır. Kelebeklerin ömrü orta...